I tu, com vas a l’escola?

El caos circulatori és una imatge habitual durant les hores d’entrada i sortida dels alumnes a l’escola, amb cotxes dels propis pares, sovint mal aparcats o en doble fila, que col·lapsen els carrers més propers a l’entrada dels centres.

Però hi ha alternatives: anar a l’escola mitjançant una mobilitat activa i sostenible, és possible!

Apostem per un canvi d’hàbits basat en itineraris segurs i accessibles a peu, en patinet o en bicicleta, per anar des de casa cap a l’escola. Seguint aquests itineraris els infants i joves fan el seu recorregut diari de manera autònoma i segura, sense la necessitat d’acompanyament d’un adult.

L’objectiu és fomentar l’activitat física, l’autonomia personal i responsabilitat dels nens i nenes, impulsant l’ús social de la via pública i disminuint la dependència del cotxe des de la infància. Així s’aconsegueix reduir el nombre de vehicles que accedeixen a l’escola i, per tant, rebaixar la contaminació associada, descongestionar els voltants del centres  escolars i, de retruc, millorar la seguretat viària!

En el següent vídeo podreu sentir de primera mà l’experiència d’alumnes de diferents municipis metropolitans: Badalona, Castelldefels i Sant Cugat del Vallès.

Els camins escolars, impulsats des dels municipis, s’orienten a tres grups d’edat:

  • als més petits se’ls convida que hi vagin a peu acompanyats dels pares,
  • a partir dels 8 anys se’ls anima a anar caminant sols o en grup,
  • als estudiants d’institut, que recorren distàncies més llargues, se’ls encoratja a fer servir la bicicleta.

Si sou dels que us agrada pedalar de bon matí i ja sabeu de què parlem perquè participeu en alguna iniciativa per impulsar l’ús de la bicicleta per anar a l’escola, podeu tenir premi! Ben aviat us presentarem els premis Bicimpuls, per promoure el canvi d’hàbits a través de l’ús de la bici. Estigueu al cas, que us en seguirem informant!