Arriba l’estiu i gaudim de la platja en bici i sense preocupacions

Sens dubte, les condicions de l’entorn de la platja del Prat són ideals per anar en bicicleta: situada a poc més de 5 km del nucli urbà, disposa d’un carril bici segregat pel qual es pot pedalar de manera còmoda i segura al llarg d’un trajecte envoltat d’espais naturals protegits.  

Per quart any consecutiu, l’Ajuntament del Prat de Llobregat impulsa una mesura innovadora i eficaç per promoure els desplaçaments en bici a la platja: ofereix un servei gratuït d’aparcament vigilat de bicicletes a la platja durant l’època estival.

Servei d’aparcament gratuït 2023

Aquest estiu serà la quarta temporada que funcionarà el servei: l’aparcament gratuït per a bicicletes estarà obert a la platja del Prat entre el 15 de juny i el 3 de setembre del 2023. L’horari de funcionament és de dijous a diumenge de 10 a 19 h. Enguany, però, només s’ha pogut instal·lar un mòdul amb capacitat per a 60 bicicletes al final del passeig de la Platja.

Després de 4 anys funcionant, l’experiència continua sent un èxit i la valoració dels usuaris és més que positiva. L’oferta d’aparcament segur de bicicletes a la platja del Prat es consolida com una bona pràctica i una política pública de referència en la promoció de l’ús de la bicicleta.

A més a més, la gestió del servei la desenvolupa la Fundació Rubricatus, que promou la inclusió social de persones amb discapacitat i obre noves oportunitats laborals en el sector de la bicicleta a persones amb diversitat funcional.

D’altra banda, i amb les dades que demostren l’èxit de la iniciativa, serveix per animar altres municipis amb front marítim a impulsar mesures semblants, per tal que cada cop més gent opti per desplaçar-se de manera sostenible i saludable a la platja.

L’experiència dels anys anteriors

L’estiu del 2020, en plena pandèmia de la covid-19, amb l’objectiu d’incentivar l’ús de la bici per anar a platja, l’Ajuntament va iniciar una prova pilot per tal d’oferir aparcament vigilat i gratuït per a bicicletes.

Les dades obtingudes durant la prova pilot van constatar l’èxit de l’experiència: es van estacionar 2.004 bicicletes, amb un ús predominant al matí. El 60 % d’usuaris provenien del Prat de Llobregat; tanmateix, un gruix important arribava de municipis veïns: un 11 % provenia de Barcelona, un 10 % de l’Hospitalet i un 8 % de Cornellà.

Amb aquesta bona rebuda, l’estiu del 2021 es va repetir l’experiència i es van ampliar els punts d’aparcament, l’horari del servei i la durada. Així, es van definir tres zones d’aparcament: dos punts amb una capacitat per a 50 bicicletes i el més gran per a 95 bicicletes. L’horari de funcionament era de 10 h a 20 h i el servei d’estacionament estava habilitat de juny a setembre.

Els dies laborables, amb menor demanda, únicament es disposava d’un aparcament obert, mentre que els divendres, dissabtes i festius funcionaven els tres aparcaments.

Les dades del 2021 van consolidar l’èxit: 7.604 bicicletes van estacionar als tres aparcaments de la platja del Prat, amb una mitjana de 41 bicicletes/dia en cadascun dels aparcaments.

El boca-orella entre la comunitat ciclista ja s’entreveia l’estiu del 2021, ja que les persones que hi aparcaven venien de llocs diversos. El 2021 les persones provinents del Prat van disminuir fins al 36 % i les que provenien de Barcelona van augmentar fins al 28 %, seguides dels ciclistes de l’Hospitalet (13 %), Cornellà (7 %) i Sant Boi (3,6 %).

S’estima que la distància pedalada per aquestes persones ascendeix a uns 177.392 km, entre l’anada i la tornada des dels seus punts d’origen, fet que suposa una reducció de 24.385 kg de CO2, si es compara amb l’accés en cotxe.

Durant l’estiu del 2022, el servei va reproduir l’experiència de l’any anterior.

Des de l’Oficina Metropolitana de la Bicicleta us animen a anar en bicicleta a la platja del Prat: gaudireu d’un trajecte ideal i d’un servei d’aparcament vigilat que no us deixarà indiferents!