A què es refereix l’acció climàtica?

El canvi climàtic és un tema que defineix el nostre temps i ara és el moment d’actuar. Aquest mes de setembre se celebrarà la cimera per l’Acció Climàtica de les Nacions Unides a Nova York. Aquesta cimera és una crida a tots els líders a plantejar plans concrets i realistes per millorar les seves contribucions determinades nacionalment per al 2020, en línia amb la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 45 per cent en la propera dècada i a zero emissions per al 2050.

Però a més de les decisions polítiques i els compromisos internacionals, la cimera també és un punt de partida per anar més enllà per afrontar el canvi climàtic, i caldrà un esforç sense precedents de tots els sectors de la societat. En aquest sentit, la cimera també és una crida global a l’acció individual sobre el canvi climàtic. Aquesta contribució ciutadana és una part crítica i molt important de l’esforç necessari per reduir els efectes negatius associats als riscos climàtics.

Considerant la dimensió de la crisi climàtica, l’acció individual pot semblar inútil, fins i tot absurda. Però no ho és. Ja que les nostres accions individuals com a consumidors i agents socials compten més del que creiem, i quan són repetides i sostingudes, es converteixen en hàbits i pràctiques diaris a través dels quals es cristal·litza una consciència del canvi climàtic indispensable per fer-hi front.

Si canviem els nostres hàbits i rutines i prenem decisions amb efectes menys nocius sobre el medi ambient, podrem contribuir-hi de manera important. Hi ha accions diàries per reduir la nostra petjada de carboni, com per exemple moure’ns i viatjar de manera més sostenible (utilitzar més la bici i el transport públic i menys el cotxe; així com viatjar menys en avió), consumir de manera més sostenible (donar suport a la producció local, menjar productes de temporada, reduir o eliminar el consum de plàstic), estalviar energia o menjar menys carn, entre d’altres.

El que està clar és que el canvi climàtic tindrà un impacte en la nostra vida, i que les nostres accions influiran en el planeta durant les pròximes dècades, per bé o per mal. Per tant, l’impacte que en aquest moment crític de la història del nostre planeta pot tenir el conjunt d’accions individuals per ser més sostenibles, és determinant.icons climate-accion

Escriure un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *