La xarxa metropolitana de refugis climàtics s’amplia a 55 espais

L’AMB ja ha activat la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), que consta tant d’espais interiors amb climatització (biblioteques, centres cívics i altres equipaments públics) com exteriors (els grans parcs metropolitans). Aquests espais permeten a la ciutadania refugiar-se de les temperatures extremes dels mesos més càlids, en especial durant les onades de calor com la que la metròpolis està patint aquests dies.

En col·laboració amb 9 ajuntaments metropolitans (Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet), l’AMB disposa d’una xarxa de 55 espais públics que ofereixen el servei de refugi climàtic a la ciutadania, en especial a les persones més vulnerables.

Un 46 % de la població metropolitana (sense comptar Barcelona) té un dels refugis a menys de 10 minuts a peu des de casa, un percentatge que augmentarà en els propers anys.

Aquest estiu la XMRC ha multiplicat els espais refugi: s’ha passat dels 20 refugis de la temporada passada als 55 d’enguany, la qual cosa representa un 175 % més que l’any passat.

D’aquests 55 refugis, el 45 % són parcs refugi i 55 % equipaments interiors, majoritàriament biblioteques.

Amb la cobertura actual de la XMRC, un 46,23 % de la població metropolitana (sense Barcelona, que ja disposa de refugis) té un refugi climàtic a menys de 10 minuts a peu des de casa seva. 

Durant el mes de juny s’iniciarà una campanya de comunicació informativa a les principals emissores de ràdio i els comerços de proximitat dirigida a la població vulnerable a la calor. L’objectiu és donar a conèixer els refugis i els seus beneficis.

Atenció especial a la gent gran i població vulnerable

Enguany, com a novetat i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona (Servei Local de Teleassistència), es duran a terme tallers presencials per a persones de més de 65 anys on s’explicaran els impactes del canvi climàtic sobre la salut humana i les principals recomanacions per suportar la calor, com la utilització dels refugis climàtics.

Els tallers es faran als mateixos refugis interiors i comptaran amb la participació del programa educatiu de l’AMB Compatim un Futur.

Informació ampliada a la nota de premsa