La Comissió Permanent del CNEA continua treballant per una transformació col·lectiva

El divendres 14 d’octubre, la Comissió Permanent del Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA), formada per diferents administracions, universitats i entitats del territori català, es va reunir en una sessió de treball a la masia de la Vall de Joan per fer una reflexió estratègica sobre el passat, present i futur del CNEA i per debatre el funcionament intern d’aquesta Comissió.

La jornada es va iniciar amb la visita a l’antic abocador del Garraf, que ara és un dipòsit clausurat i restaurat. Des d’un dels principals miradors de l’antic dipòsit, Ana Romero, cap del Servei d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l’AMB, va fer una explicació de la història d’aquest antic dipòsit i de les diferents fases de restauració que s’hi han dut a terme per tal d’integrar-lo al paisatge tan característic del parc natural del Garraf. També es va fer menció de la importància d’aquest espai per a l’avifauna i per a diferents espècies d’amfibis. En aquesta entrada trobareu més informació sobre les fases de restauració.

Després de la visita es va iniciar la sessió de reflexió i treball conjunt mitjançant diferents dinàmiques de participació, que va moderar la Secretaria Tècnica de la Comissió, Espai TReS. Es va fer un balanç sobre el Congrés 2020-2021 i de les accions que cada organització està duent a terme relacionades amb el Decàleg resultant. Seguidament, es va debatre sobre cap a on ha d’anar el CNEA a llarg termini: es va plantejar la necessitat de redefinir la identitat del grup i donar-li un nom i funcions més enllà dels congressos. Per acabar, es va dur a terme una altra dinàmica per decidir com passar a l’acció amb totes les propostes sorgides. Després d’una estona de debat i reflexió, es va acordar la fita per al 2023:

“Consolidar la Comissió CNEA per desplegar els compromisos del Congrés 2020-2021 a través d’accions i projectes concrets, i d’un procés participatiu i col·laboratiu entre entitats adherides (i altres) que culmini en un nou congrés el 26 de gener del 2024.”

En aquesta sessió es va posar en relleu la voluntat de treballar de manera coordinada entre els diferents agents de l’educació ambiental del territori català per impulsar accions conjuntes que provoquin una transformació col·lectiva real.

A la pàgina web del CNEA trobareu més informació sobre aquesta Comissió Permanent, així com la memòria del congrés i el formulari d’adhesió a la Declaració, entre d’altres.