Equip del projecte INFUSION

Circularitat en efluents residuals, coneix el projecte INFUSION!

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona, recollim anualment al voltant de 150.000 tones de residu orgànic municipal separat en origen (FORM). Aquest residu es tracta, a petita escala, en una planta de compostatge, però majoritàriament mitjançant un procés de digestió anaeròbia, que dona com a resultat una fracció sòlida i una fracció líquida. La fracció sòlida és valuosa com a esmena orgànica i altres nutrients, i la fracció líquida, avui en dia, es tracta com a residu i passa per un tractament de depuració d’aigües residuals.

Per un altra banda, els dipòsits controlats, tant els que encara estan en actiu com els que ja estan clausurats, generen lixiviats derivats de la presència de matèria orgànica biodegradable. En aquest sentit, us animem a separar els bioresidus a casa vostra i portar-los al contenidor marró: és un petit esforç amb conseqüències molt positives!

Recuperació de residus i economia circular

A l’AMB, creiem que ambdós efluents procedents de la gestió dels residus municipals contenen potencial per ser valoritzats i produir energia, nutrients i aigua regenerada, i és per això que formem part del projecte INFUSION. El principal objectiu del projecte és enfocar el tractament d’aquests efluents residuals des d’un punt de vista de recuperació i economia circular, mitjançant un sistema innovador que permeti transformar-los en recursos.

Infografia dels principals objectius del projecte LIFE INFUSION

La solució plantejada en el projecte LIFE INFUSION es basa en l’aplicació de tecnologies biològiques i fisicoquímiques de separació eficients que permeten recuperar productes d’alt valor afegit. Es tracta d’un projecte demostratiu a escala industrial en dues localitzacions: l’Ecoparc 2 de Montcada i Reixac (Barcelona) i les instal·lacions de COGERSA, a Gijón. Primer es treballarà a Barcelona amb la fracció líquida del digestat de la FORM, i a Gijón es tractaran els lixiviats generats al dipòsit controlat.

El projecte INFUSION està cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, disposa d’un pressupost de 3.119.601 € i compta amb vuit socis europeus, dels quals Eurecat (Espanya) exerceix el paper de coordinador i la resta en són beneficiaris: AMB, AQUALIA, COGERSA, EBESA i IRTA (Espanya), AMIU (Itàlia) i DETRICON (Bèlgica). El temps de desenvolupament és de quatre anys, a comptar de principis de setembre del 2020.

Com participa l’AMB en el projecte?

L’AMB col·labora en el projecte i és responsable de diverses accions de desenvolupament, la cessió de l’espai necessari per a la instal·lació de la prova pilot a l’àrea metropolitana de Barcelona, la caracterització dels efluents i productes obtinguts, així com la gestió de la difusió i comunicació del projecte.

Capçalera del web del projecte Life INFUSION

Com a conclusió, cal tornar a remarcar que el projecte promou la reducció de l’impacte d’efluents residuals, de manera que deixin de ser considerats un problema i se’ls vegi com una font valuosa de recursos en el tractament de la matèria orgànica.

Visita les xarxes socials!

Si vols estar al dia dels avenços del projecte, visita la pàgina web, segueix les xarxes socials i subscriu-te a la newsletter del projecte!

Llistat de xarxes socials dels projecte LIFE INFUSION