L’AMB impulsa actuacions per a la implantació de la futura xarxa pedalable metropolitana Bicivia, que té un caràcter principalment de mobilitat quotidiana. Tanmateix, l’AMB també analitza i proposa altres actuacions per millorar les condicions de seguretat de les persones que es mouen en bici en el seu temps de lleure.
És el cas de l’autovia de Castelldefels (carretera C-31 sud), una via ràpida on actualment els vehicles a motor poden arribar a circular a 100 km/h, i que s’ha identificat com a punt negre per a ciclistes per la seva alta accidentalitat.
Entre el 2013 i el 2017 s’han registrat 28 accidents de bicicletes en el tram que va entre la C-32 a Castelldefels i el pont del riu Llobregat, suposant el 13% de l’accidentalitat de l’àmbit analitzat. Aquests 28 accidents han provocat un total de 36 víctimes ciclistes, dels quals 4 ferits greu i una persona morta. Els accidents amb ciclistes es donen sobretot en cap de setmana, quan hi ha més afluència d’usuaris de bicicleta de carretera.
L’AMB ha elaborat una proposta per reduir l’accidentalitat ciclista a la carretera C-31, amb l’assistència tècnica de la consultoria Intra, i que ha estat presentada en el darrer V Consell de Mobilitat.
Actualment a la C-31 es poden distingir clarament 3 trams:
- Tram 1. Entre el pont del riu Llobregat i Cargoparc
- Tram 2. Entre Cargoparc i Viladecans – Les Filipines
- Tram 3. Entre Viladecans – Les Filipines i Castelldefels
El tram 1 correspon a la secció entre el pont sobre el riu Llobregat i l’enllaç de Cargoparc (sortida 190). En aquest tram hi ha circulació d’algunes bicicletes, sobretot en caps de setmana quan el volum de trànsit és inferior. Cal tenir en compte que en aquest tram hi ha un volum de trànsit molt elevat (fins a 75.500 vehicles/dia) i enllaços amb ramals d’entrada i sortida tipus “autopista” que fan poc segura la circulació en bicicleta per aquest tram. A més, cal tenir en compte que la C-31 és la via d’accés a la terminal T1 de l’aeroport del Prat, de manera que sovint hi ha taxis i altres vehicles que hi circulen de manera més ràpida per arribar puntuals a la terminal aeroportuària. En sentit Barcelona les bicicletes no poden accedir a la C-31 fins al polígon Mas Blau, en concret per l’entrada des del carrer Garraf amb avinguda Onze de Setembre.
El tram 2 correspon a la secció entre l’enllaç de Cargoparc i Viladecans- Les Filipines. En aquest tram hi ha senyalització explícita de prohibició de circulació de bicicletes per la C-31, en ser un tram amb la via d’enllaç amb la T1 de l’aeroport i amb velocitats màximes que arriben als 120 km/h. En aquest tram els ciclistes disposen d’una bona alternativa de circulació utilitzant el vial A A-1 de l’aeroport (o Avinguda de l’Aeroport). També poden circular per la B-204 i el camí del Mar, tot i que és un itinerari menys adaptat en el primer tram.
El tram 3 correspon a la secció entre Viladecans – Les Filipines i Castelldefels. Aquest tram és el que té un major volum de circulació de bicicletes, observant-se un nombre elevat d’aquestes en caps de setmana però també entre setmana (especialment si la meteorologia és favorable). Els ciclistes van pel voral de la C-31 en ambdós sentits, circulant alguns d’ells en alguns trams pels vials laterals. Hi ha senyalització informativa indicant que els vehicles han de deixar la separació mínima d’1,5 metres, però resulta poc visible en l’entorn de la carretera.
Propostes de millora per a la seguretat viària dels ciclistes a la C-31
L’estudi que ha presentat l’AMB se centra en actuacions factibles sobre el tram 3, entre Viladecans – Les Filipines i Castelldefels.
En concret, es proposa reduir la velocitat màxima en tot el tram a 80 km/h en els dos sentits i habilitar un voral exterior continu per a la circulació de bicicletes amb una amplada mínima de 1,4 metres, sent l’amplada preferent de 2 metres. Es planteja que aquest voral estigui separat del carril dret de circulació per una línia de 30 cm d’amplada amb ressalts. Per aconseguir aquesta amplada de voral cal reduir l’amplada dels carrils de circulació a 3,30 m i eliminar els obstacles existents.
Es planteja actuar també per reforçar la senyalització específica amb senyals informatius de perill de circulació de bicicletes més visibles, pintant una banda de color en encreuaments de trajectòries (entrades i sortides al tronc de la C-31) i reforçant la senyalització vertical i horitzontal per recordar la circulació de bicicletes pel voral.
La Generalitat de Catalunya, administració titular de la via, s’ha mostrat receptiva a dur a terme les millores necessàries per garantir la circulació segura de les bicicletes a l’autovia de Castelldefels.