L’e-Bicibox, la bici elèctrica metropolitana

El passat 17 de setembre, coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, es va presentar l’e-Bicibox, la nova mesura de promoció de l’ús de la bicicleta per a una mobilitat més sostenible. L’e-Bicibox oferirà, a partir de mitjans de gener de 2019, la possibilitat de provar una bici elèctrica de manera fàcil i econòmica.

L’e-Bicibox és un sistema de bicicleta elèctrica compartida i pública, que començarà a operar a principis de l’any 2019 inicialment en 12 municipis de l’àrea metropolitana. El nou servei permetrà fer desplaçaments tant municipals com intermunicipals, i s’anirà ampliant en funció de la demanda fins a cobrir tots els municipis metropolitans.

L’e-Bicibox neix vinculat al servei d’aparcament gratuït Bicibox que, amb més de 10.000 usuaris i 283.000 bicicletes estacionades el 2017, ha demostrat ser una solució d’èxit per a l’aparcament segur de bicicletes privades.

La flota inicial constarà de 300 bicicletes elèctriques d’ús compartit (i 30 més de recanvi) que estaran repartides en 45 mòduls tancats de 14 places exclusives per al servei e-Bicibox. Tot plegat significa 630 places d’aparcament i garanteix una disponibilitat alta de plaça d’estacionament lliure en qualsevol mòdul.

e-Bicibox_Modul3

Les bicicletes elèctriques, amb un motor de 250 W, 3 marxes, selector de nivell d’assistència elèctrica i velocitat d’assistència al pedaleig limitada a 25 km/h, inclouran un sistema de control via GPS que, a més de permetre’n la localització, permetrà saber el nivell de càrrega de la bateria i els quilòmetres recorreguts, entre altres informacions que s’integraran de l’app de Bicibox.

20180917_eBicibox1

Els mòduls e-Bicibox volen complementar la xarxa de transport públic per resoldre la mobilitat de l’últim tram de desplaçament i, per tant, les ubicacions prioritàries seran els punts d’arribada als municipis. S’estudiarà també, conjuntament amb els municipis, la implantació en grans centres generadors de mobilitat com ara centres educatius, instal·lacions esportives, lúdiques i culturals, establiments comercials o centres de treball. Podran complementar també la implantació de zones de baixes emissions, oferint un servei llançadora als aparcaments d’intercanvi dels accessos a aquestes zones.

e-Bicibox_Modul2

Inicialment, l’e-Bicibox estarà operatiu entre les 7 i les 23 h (les bicis es poden retornar fins a les 24 h), 7 dies la setmana i 365 dies l’any, amb la possibilitat d’adaptar l’horari en un futur en funció de la demanda i l’ús que se’n faci.

Pel que fa al funcionament, es crearà un nou abonament que, a través d’una targeta sense contacte, identificarà la persona i li permetrà accedir al servei. L’abonament del servei inclourà una quota anual de 30 € i una tarifa segons franges temporals d’ús. Promocionalment, els primers 30 minuts seran gratuïts. Tant la retirada de la bicicleta a l’inici, com l’estacionament al final del desplaçament s’hauran de fer en un mòdul exclusiu del servei e-Bicibox, però durant el desplaçament, l’abonament e-Bicibox també dona dret a estacionar la bicicleta d’ús compartit en un mòdul Bicibox. Aquest temps d’estacionament també es comptabilitza com a temps de desplaçament subjecte a tarifa.

Així que, si et mous per Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern o Viladecans, estigues atent a les xarxes socials, a través dels comptes Bicibox de Twitter i Facebook, i al web, que actualitzaran properament més informació del nou servei e-Bicibox.

mapa_ebicibox

Dossier de premsa

Nota de premsa