El centre sociosanitari El Carme, a Badalona, ja s’abasteix amb energia renovable

La instal·lació, amb una vida mínima garantida de 30 anys, genera 130.000 kWh/any, l’equivalent al 15 % del consum total de l’edifici. Aquesta infraestructura segueix les directrius marcades pel Pla clima i energia 2030 de l’AMB, que entre altres té com a objectiu un augment del 30 % en l’ús d’energies renovables.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la coberta solar fotovoltaica del Centre Sociosanitari El Carme de Badalona, instal·lada en els últims mesos per l’AMB. La instal·lació és la més gran d’aquest municipi en règim d’autoconsum, és a dir, aprofita tota l’energia generada per les plaques solars instal·lades al mateix edifici. En aquest cas, la potència de generació total és de 80 kWp.

Durant la presentació, han visitat la nova infraestructura Imma Mayol, directora d’Ecologia de l’AMB, Álex Pastor, alcalde de Badalona i Teresa González, segona tinent d’alcaldia i regidora de l’Àmbit de Salut, Habitatge i Recursos Interns.

Durant la visita, Mayol ha assegurat que “l’AMB treballa, amb aquest tipus d’actuacions, el seu compromís amb els mandats europeus que ens exigeixen una major implantació de les energies renovables. En aquest cas, ho hem fet al centre sociosanitari El Carme, que ja compta amb un historial important d’accions per millorar l’eficiència energètica del seu edifici”.

El projecte ha comportat una inversió de 110.074.57 €, a càrrec de l’AMB; tindrà una vida útil garantida mínima de 30 anys i es calcula que d’aquí set anys la inversió estarà amortitzada. L’equipament que abasteix, el Centre Sociosanitari El Carme, ofereix un servei bàsic a la població de Badalona i té un ús intensiu, ja que està obert les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Per tant, té un consum molt intensiu d’energia. Gràcies a la instal·lació feta per l’AMB, es preveu generar uns 130.000 kWh/any, que equivaldran a aproximadament a un 15 % del consum total de l’edifici.

S’han invertit més de 110.000 € i la instal·lació tindrà una vida útil de 30 anys i generarà el 15 % del total d’energia consumida per l’edifici

Des que, a mitjans del mes d’agost, es va posar en marxa la instal·lació, ja ha produït 38.000 kWh d’energia neta de km 0, que contribueixen a la lluita contra l’emergència climàtica en què es troba immers no només el territori metropolità, sinó el món de manera global.

Com en tota instal·lació solar, la producció d’energia d’aquesta coberta és inferior durant els mesos de tardor i hivern, perquè la radiació solar és menor. Per tant, caldrà esperar al segon trimestre del 2020 per veure la instal·lació a ple rendiment. Es preveu, doncs, que durant els mesos de primavera i estiu els estalvis econòmics, energètics i d’emissions augmentin significativament.

 

Pel que fa al balanç econòmic, aquesta infraestructura energètica suposarà un estalvi econòmic per a l’Ajuntament de Badalona i la seva ciutadania en els propers 30 anys, ja que un 15 % de les necessitats energètiques de l’edifici no tindran cap cost, de manera que s’evitaran les oscil·lacions de preu del mercat elèctric.

Més informació