Nous aparcaments Bicibox: l’eina clau en la promoció de la intermodalitat

La promoció de la intermodalitat bici-tren és un dels grans reptes que cal consolidar a la metròpolis de Barcelona. Aquest repte requereix oferir la possibilitat que es puguin deixar les bicicletes aparcades amb seguretat a les estacions de transport públic d’alta capacitat. 

Tenint en compte aquesta premissa, el 2017 es van fer els primers passos en aquest sentit, quan les ciutats de Sant Boi i Sant Cugat es van afegir al projecte europeu BitiBi per la promoció de la intermodalitat tren-bici-tren. Com a resultat d’aquella experiència es va construir el primer espai d’aparcament segur per a bicicletes a l’estació de Ferrocarrils de Sant Boi, amb capacitat per a 24 bicicletes, gestionat a través de la xarxa metropolitana d’aparcaments segurs Bicibox.

Des d’aleshores, es va iniciar tot un treball per al disseny de diverses alternatives integrades al servei Bicibox que poguessin ampliar l’oferta d’aparcament segur de bicicletes al voltant de les estacions de transport públic d’alta capacitat.

Inauguració bicibox Parc Logístic, 21 de juliol de 2021. Foto: Robert Ramos

Així, el 2019 s’inaugurava el primer aparcament segur de bicicletes de gran capacitat de la metròpolis (100 places) a l’estació de tren de Gavà. Aquesta instal·lació també disposa de serveis complementaris per a la mobilitat en bicicleta, com ara consignes i una estació d’autoreparació de bicicletes.

Inauguració Bicibox estació de rodalies RENFE a Gavà

El mateix any, es va inaugurar el primer local comercial dedicat a l’aparcament segur de bicicletes, ubicat al costat del TramBaix i amb una oferta total de 88 places. Cal dir, però, que 42 places estan reservades per a usuaris del servei Bicibox i les 46 restants són places d’aparcament en règim de lloguer fix, disponible per a residents del municipi.

Recentment, l’1 de juliol del 2021 es va posar en marxa el nou Hub Sant Cugat al costat de l’estació de ferrocarrils de Mira-sol. Aquest hub, a més d’oferir 18 places d’aparcament segur, acull un servei pilot de dues bicicletes de càrrega compartides, així com altres serveis complementaris: consignes, inflador de rodes i estació d’autoreparació de bicicletes.

Aparcament Bicibox a l’estació de ferrocarrils Mira-sol

A finals de juliol del 2021 s’inauguren dues noves zones d’aparcament segur de bicicletes als vestíbuls de les estacions de metro Pompeu Fabra (L2, Badalona), amb capacitat per a 43 bicicletes, i a l’estació de Parc Logístic (L9, Zona Franca), amb 32 places.

I per continuar impulsant la intermodalitat bici-tren, actualment es troba en fase de licitació el projecte per a la construcció d’un mòdul de 75 places d’aparcament segur de bicicletes annex a l’estació de tren de Badalona.

Actualment, també es troben en fase de projecte altres zones d’aparcament segur de bicicletes a tres estacions de metro de la L9 ubicades al municipi del Prat de Llobregat: les parades de Mercabarna, Cèntric i Moreres.

Més informació a: Bicibox