Velo-city 2021 a Lisboa: Cycle Diversity

Del 6 al 9 de setembre es va celebrar a la ciutat de Lisboa el congrés anual Velo-city. Es tracta de l’esdeveniment sobre mobilitat ciclista urbana més rellevant a escala internacional. Amb el lema “Diversitat en bici”, l’objectiu d’aquesta edició era emfatitzar el caràcter divers de la mobilitat ciclista arreu.

Al llarg de quatre dies, delegacions tècniques, polítiques i activistes provinents de totes parts del món comparteixen experiències, reptes i assoliments entorn de la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport a les ciutats, així com de la implementació d’infraestructures i serveis de qualitat.

Des de l’AMB hem participat a la taula rodona titulada “L’evolució de les autopistes per a bicicletes a Europa”, on hem presentat el projecte Bicivia.

La Bicivia és el traçat de la xarxa de vies pedalables de gran escala que connecten de manera directa, còmoda i segura els 36 municipis que conformen l’àrea metropolitana de Barcelona.

Participar en aquesta taula rodona ens ha permès comparar el projecte Bicivia amb els projectes de xarxes pedalables interurbanes que actualment es desenvolupen a les zones metropolitanes de Copenhaguen, Brussel·les, Utrecht i Hamburg.

Va ser un debat interessant i enriquidor, del qual n’extraiem algunes conclusions per continuar treballant en la millor manera possible d’implementar la mobilitat en bicicleta:

  • Les “autopistes ciclistes” són un tipus d’infraestructura amb entitat pròpia, a l’alça en moltes metròpolis europees, que volen impulsar un traspàs modal real i rellevant del vehicle motoritzat privat cap a la bicicleta.
  • No només és necessari crear un marc de regulació d’àmbit metropolità per al desenvolupament local efectiu, sinó que també és necessari que esdevinguin infraestructures reconegudes a escala europea per garantir-ne l’accessibilitat universal.
  • Cal continuar promocionant-les per visibilitzar les bones pràctiques, així com assolir un nivell estàndard de qualitat.

La propera cita per continuar treballant i debatent sobre infraestructures i promoció de la mobilitat ciclista en un context internacional serà a Barcelona, del 5 al 8 d’octubre en el marc del triple congrés CicloBCN.