Energia sostenible a la metròpolis

En el context d’emergència climàtica que estem vivint, l’AMB busca estratègies per millorar l’eficiència energètica del territori. Una d’aquestes mesures és l’aprofitament de l’energia tèrmica produïda a la planta de valorització energètica (PVE) situada a Sant Adrià de Besòs. 

Durant l’any 2019, la PVE va subministrar més de 125 mil tones de vapor a la zona del Fòrum (Barcelona), xifra que suposa el 95 % del consum de la xarxa, i un augment del 12 % respecte de l’any anterior.

TERSA és l’empresa pública de gestió de serveis ambientals que s’encarrega de subministrar vapor a la xarxa urbana de calor i fred per utilitzar-lo en calefacció, climatització i aigua calenta sanitària en més de 100 edificis del Fòrum i el Districte 22@ de Barcelona.

Com funciona aquesta xarxa?

Districlima és l’empresa que mitjançant un circuit de canonades distribueix aigua calenta i freda als edificis. La majoria dels edificis que fan servir aquest recurs són oficines, però també l’utilitzen centres comercials, hotels i altres tipus d’equipaments estratègics, com l’Hospital del Mar.

La xarxa urbana de calor i fred és un dels projectes energètics més importants de la metròpolis de Barcelona, i també és un referent internacional i un exemple de tecnologia per a les ciutats intel·ligents (smart cities).

Més sostenible, més econòmic

Aquest sistema és una de les millors solucions intel·ligents en l’ús de l’energia, gràcies al baix impacte ambiental que té. A més, contribueix a reduir de la petjada de carboni ja que, només el 2019, la xarxa va evitar l’emissió de més de 29 mil tones de CO2 a l’atmosfera. Això equival a les emissions de 28.000 desplaçaments diaris en cotxe! 

La xarxa urbana de fred i calor s’emmarca dins de l’estratègia de l’AMB per aprofitar els processos de tractament de residus i aigua per generar nous recursos, com energia elèctrica o materials reciclables. És una aposta ferma per a la gestió eficient de l’energia, que s’aconsegueix de manera sostenible mediambientalment i econòmicament.