L’AMB s’adhereix a la campanya “Race to Zero”

Estem en un punt de no retorn. Els efectes del canvi climàtic ja són evidents i ho seran més en els propers anys. Per això, la cimera sobre el clima de l’ONU, la COP26, que se celebrarà properament a Glasgow, té una importància significativa, ja que els líders mundials hauran d’assumir compromisos contundents per mantenir-nos per sota de l’objectiu d’increment d’1,5 °C de la temperatura mundial.

En aquest context, la campanya mundial Race to Zero (impulsada per la presidència de la COP26) té com a objectiu mobilitzar el lideratge des de la base local, així com donar visibilitat als compromisos sobre el clima assumits a aquest nivell. Això enviarà un missatge sòlid sobre com les ciutats, les regions, les universitats i les empreses estan units per assolir els objectius de París, i arribar a la neutralitat de carboni abans del 2050.

Amb la seva adhesió a la campanya, l’AMB reconeix que existeix una emergència climàtica, que ens hem de mantenir per sota de l’objectiu d’1,5 °C, i que s’ha de posar l’acció climàtica inclusiva al centre de tota presa de decisions.

Els compromisos que ha adoptat l’AMB amb aquesta adhesió son els següents:

  • Creació de societats més inclusives mitjançant accions per desenvolupar ciutats i barris de 15-30 minuts.
  • Millorar la qualitat de l’aire mitjançant l’establiment de la ZBE i d’objectius de reducció dins dels límits establerts.
  • Desenvolupar edificis neutres en carboni mitjançant la implementació de programes pilot i incentius per millorar l’eficiència energètica.
  • Transició energètica, mitjançant ajuntaments 100 % renovables, treballant en polítiques per millorar l’eficiència energètica, desenvolupar ajudes financeres sobre energies renovables i incentivar projectes a gran escala sobre energia.
  • Residus zero, mitjançant la millora de la gestió dels residus i reduint la disposició final a dipòsit controlat, assegurar la captació de gas i reduir la quantitat de residus incinerats.

A més d’impulsar accions per tenir ciutats metropolitanes més adaptades i naturalitzades mitjançant la millora de la infraestructura verda urbana i incrementar els refugis climàtics al territori.