Treballadors de l’AMB visiten la depuradora del Prat de Llobregat

El passat 21 de març, un total de 38 treballadors i treballadores de l’AMB van visitar una de les depuradores més grans i modernes d’Europa: la del Prat de Llobregat. Laura Cerdà i Santi Barreiro, educadors del programa Compartim un Futur de l’AMB, van ser els encarregats de dur a terme les explicacions al llarg de la visita.

A través d’aquesta visita, els participants van poder observar els diferents processos que es duen a terme en una depuradora per tal de sanejar l’aigua residual i retornar-la al medi en condicions òptimes. Sobretot, es va fer èmfasi en la necessitat de fer un bon ús de l’aigua, no només estalviant-ne, sinó no llençar-hi impropis que dificulten el procés, especialment tovalloletes.

També van tenir l’oportunitat de visitar l’estació de regeneració d’aigua (ERA), ubicada en el mateix recinte, per conèixer la regeneració d’aigua, un tractament addicional a l’aigua depurada per tal d’utilitzar-la per a altres usos: recàrrega d’aqüífers, manteniment del cabal del riu, reg, etc. Paco Salguero, tècnic d’explotació d’ERA de l’AMB, va explicar els processos (el bàsic i l’avançat) i els usos d’aquesta aigua. Amb la situació de sequera actual, l’aigua regenerada s’ha convertit en un recurs hídric alternatiu essencial per tal de garantir l’abastament d’aigua potable a la població. En aquest post trobaràs més informació sobre el paper de l’aigua regenerada en el cicle urbà de l’aigua.

La visita es va organitzar en el marc del Dia Mundial de l’Aigua 2024, amb el lema: “Aigua per la pau”, de la qual l’AMB és coorganitzadora, juntament amb la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua.

A més, un dels objectius específics del nou Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat 2030 (PMES 2030), aprovat pel Consell Metropolità el 15 de juny del 2023, és capacitar i formar la plantilla de l’AMB en temes ambientals, especialment en els que estan relacionats amb les competències de la institució, com el tractament de residus i el sanejament. Per tant, com a mesura per acomplir aquest objectiu, el passat 22 de novembre es va organitzar una visita al CTRM, la primera de les diferents visites dirigides a personal de l’AMB, i el passat 21 de març la visita a la depuradora del Prat de Llobregat.

Tenint en compte l’èxit de la convocatòria, properament s’organitzarà una nova visita a aquesta instal·lació per a personal de l’AMB.

Si vols veure aquesta instal·lació de manera gratuïta, omple el formulari de contacte. També pots consultar aquest recurs interactiu: a través de diferents vídeos et mostrarà els diferents processos que es duen a terme per sanejar, o depurar, les aigües residuals.