raïm negre

Octubre, mes de celebració de l’alimentació sostenible

El territori metropolità acull diversos actes i accions durant aquest mes

El calendari d’activitats relacionades amb l’alimentació sostenible s’accelera aquest mes d’octubre. Així, a més de trobades internacionals com el 7è Global Forum del Pacte de Ciutats de Milà (19-21 d’octubre), Barcelona i altres municipis metropolitans seran la seu de tallers, jornades, presentacions i taules de debat amb l’alimentació com a protagonista.

Dimarts 5 l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) organitza la Jornada sobre Experiències Municipals en Garantia Alimentària. Serà un acte en línia, de 9.30 a 11.30 h, amb intervenció de Montse Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, José Luis Haro, coordinador d’Economies Emergents de l’AMB de l’Agència de Desenvolupament Econòmic, la presentació d’experiències municipals en garantia alimentària (amb moderació de Guillem Espriu, coordinador de Programes de Polítiques Socials de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic) i cloenda a càrrec d’Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic.

:: Podeu descarregar el programa i apuntar-vos-hi aquí ::

Dimecres 6 d’octubre tindrà lloc el debat “Els parcs agraris, elements clau per a la transició cap a un nou model alimentari”, amb intervenció de Josep A. Báguena, president de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), Olivier Chantry, responsable de Biodiversitat i Clima de la Unió de Pagesos del Baix Llobregat, Antoni Enjuanes, subdirector general d’Infraestructures Rurals, Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris en l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. Moderarà la taula la periodista Anna Grimau.

El debat tindrà lloc al Palau Macaya i l’accés és obert i gratuït, amb reserva prèvia aquí.

Divendres 8 l’AMB ha organitzat la jornada “Compartim l’alimentació del futur: jo no devoro el planeta!”, en què s’hi presentarà la Calcuteca, una eina per conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i per buscar les alternatives més sostenibles. A l’acte, amb intervenció d’Eloi Badia, vicepresident de l’Àrea d’Ecologia de l’AMB, Carles Xifra, director d’Innovació i Continguts de Fundesplai, i Imma Mayol, directora de l’Àrea Ecologia de l’AMB, també s’hi llençarà el repte #JoNoDevoroElPlaneta, a càrrec d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana.

La jornada es durà a terme a Fundasplai (el Prat de Llobregat), de 9.30 a 10.30 h, i també es podrà seguir per streaming. Podeu consultar el programa, inscriure-us-hi o seguir el directe en línia aquí.

Divendres 8 a Santa Coloma de Gramenet s’hi presentarà el Menú de les estacions de tardor a partir de les 10 h.

I també a Santa Coloma, el mateix divendres 8 i dissabte 9 tindran lloc les jornades “Alimentació i sostenibilitat: una perspectiva culinària, acadèmica i social”, organitzades per l’Ajuntament de la ciutat, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Durant dos dies, experts del món acadèmic, la restauració i el teixit social exposaran diferents temes sobre sostenibilitat en l’àmbit de l’alimentació: des de la recerca i la innovació, les tendències dietètiques, la pràctica a la cuina professional o la creació d’hàbits saludables fins a altres aspectes des de la perspectiva de gènere, de la formació i de l’economia.

Aquestes jornades se celebraran al Campus de l’Alimentació (Recinte Torribera) i a La Ciba, un espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista.

Podeu consultar el programa i inscriure-us-hi aquí.

Segona quinzena d’octubre
Entre el 15 i el 24 d’octubre serà el torn de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació, amb el Fòrum Gastronòmic, el Fòrum global del pacte de Milà i l’última sessió de les Taules de participació i debat de l’AMB, en aquest cas dedicada a l’agricultura i l’alimentació metropolitanes.

El Museu de la Pagesia de Castellbisbal també se suma a la Setmana Ciutadana de l’Alimentació amb una recepta saludable, elaborada per la cuinera Ada Parellada, el dissabte 16. I abans que acabi el mes, el micòleg i divulgador Marc Casabosch explicarà com aprofitar els bolets silvestres (30 d’octubre).

Finalment, durant tot l’octubre i novembre l’exposició “Artistes amb tractor”, que reivindica el paper central de la pagesia en l’alimentació contemporània, continuarà girant per diversos municipis de Catalunya i arribarà a les comarques tarragonines.